Skate Shopin henkilökunta kutsui minut vierailulle heidän myymälään. Heidän kanssa olemme tehneet yhteistyötä luistelijoiden jalkaongelmien kanssa silloin, kun on tarvetta fysioterapeutin näkemykselle ja vastaavasti minä lähettelen luistelijoita Skate Shoppiin luistinkenkä asioissa.
Alan tuotekehitys onkin ollut aivan huimaa. Ammattitaitoisen luistinmyyjän avulla löytyy luistelijan jalan muotoon, luistelijan painoon ja taitotasoon suhteutetut sopivat luistinkengät ja asianmukaiset teräratkaisut. Kengissä löytyy eri mallisia lestejä, kovuuksia, varren korkeuseroja ja pehmukevariaatiota, joista osaavat myyjät pystyvät harkitusti valitsemaan hyvän ratkaisun jokaisen asiakkaan tarpeisiin.
Nykyisin on mahdollista kikkailla myös terän asennolla, jotta luistelija saa paremman tuntuman jäähän. Nämä kikkailut sopivat hyvin kokeneille luistelijoille silloin, kun tarvitaan vähän lisäapuja esim pronatoivaan jalkaan. Terän asennon siirto vaatii aina yhteistyötä luistinmyyjän, valmentajan, luistelijan ja fysioterapeutin kesken. Yhdessä pohditaan ja varmistetaan, että perusasiat on kunnossa ja käytössä ennen terän siirtoja.
Perussääntö on, että ennen terän siirtoon lähtemistä luistelijalle tehdään fysioterapiakäynnillä alaraajalinjausanalyysi, jossa määritetään yksilölliset linjaukseen vaikuttavat rakenteelliset ja toiminnalliset tekijät. Pääsääntöisesti aloitetaan vahvistamalla yksilöllistä alaraajalinjauksen hallintaa mahdollisimman hyväksi erilaisilla harjoitteilla. Jos yksilöllisestä treenistä ei saada riittävää apua n. 3-4 kk kuluessa ja tästä huolimatta jalka esim. pronatoi haitaten terältä toiselle siirtymistä, niin sitten otetaan kokeiluun luistinkengän sisäiset ratkaisut eli tukipohjalliset. Näin siksi, että terän siirtäminen ei poista virheasentoa jalasta, vaan jalka edelleen pronatoi luistinkengän sisällä. Tällöin tuntuma katoaa ja se sekoittaa luistelutekniikkaa entisestään.
Mitä nuoremmasta luistelijasta on kyse, niin sitä enemmän olemme perusasioiden äärellä. Ulkoterältä sisäterälle ja toisin päin on siis lähtökohtaisesti tarkoitus päästä painonsiirolla, omalla lihastyöllä ja alaraajalinjauksen hallinnalla.
Terän asennon siirroista saattaa siis hyötyä taitava ja kokenut luistelija, joka tarvitsee hieman asennon hienosäätöä saavuttaakseen optimaalisen teränasennon jäänpintaan. Terän asennon muutos ei kuitenkaan yksinään tee henkilöstä taitavampaa luistelijaa.
Ei taikatemppuja – tiimityön ja treenin kautta onnistumiseen !
Pasi