Urheilijan
Jalka-analyysi ja tukipohjalliset


Pitkän matkan juoksussa jalkaan kohdistuva kuormitus on 2–3 kertainen ja pikajuoksuvedossa 5–7 kertainen henkilön painoon suhteutettuna. Telinevoimistelussa permantosarjan kaksoisvoltin alastulossa kahden jalan varaan laskeutumisen aikana on mitattu 14 kertaisia kuormia verrattuna henkilön painoon. Taitoluistelussa hypyt otetaan alas kivikovalle alustalle kapean terän varaan äärimmäisen nopean rotaatioliikkeen päätteeksi – alastulokuormat kyseisessä tilanteessa ovat jopa 8–14 kertaisia luistelijan painoon nähden ja tapahtuvat aina yhdelle jalalle. Haastetta tuo lisää toistojen määrä yhdellä treenikerralla, joka voi pitkän matkan juoksussa olla 30000 askelta tai taitoluistoluistelussa 100 hypyn alastuloa. Jalka on paljon vartijana, sillä se toimii ensimmäisenä iskunvaimentimena alaraajan osuessa alustaan ja ohjaa ratkaisevasti koko ylemmän liikeketjun toimintaa varpaista niskaan asti. Erityyppiset jalan toiminnalliset ja rakenteelliset ongelmat saattavat näin ollen aiheuttaa vaivoja jalkojen lisäksi polvissa, lonkissa ja selässä.

Jalka-analyysissä selvitetään jalan nivelten liikkuvuudet, jalan käyttöön vaikuttavien lihasten voima ja hermostollisen säätelyn toimivuus sekä mahdollisten rakenteellisten tekijöiden merkitys jalan toiminnalle. Näiden pääasiassa kuormittamattomassa tilanteessa tehtyjen tutkimusten lisäksi jalan toimintaa arvioidaan pystyasennossa. Tällöin tutkitaan jalan käyttäytymistä seisoma-asennossa kahden ja yhden alaraajan varassa, kyykyissä, kävelyssä, juoksun ja erilaisten hyppyjen aikana. Tarpeen mukaan analysoidaan jalan toimintaa lajisuorituksen aikana videon avulla. Lisäksi selvitetään mahdollinen alaraajojen pituusero ja sen vaikutus jalkojen ja koko alaraajan liikeketjun toimintaan. Huolellisen tutkimuksen myötä voidaan vasta arvioida, onko tukipohjallisista apua asiakkaan kokemaan ongelmaan.Tukipohjallisilla voidaan vähentää toiminnallista ongelmaa ja/tai lievittää oireita mm. seuraavissa tilanteissa:

  • jalkaterän, nilkan ja polven erilaiset jänteiden, jännetuppien ja jänteiden kiinnitysalueiden tulehdukset ja kiputilat
  • jalkaterän, nilkan ja polven nivelrikkoon liittyvät kivut
  • säären alueen lihasaito-oireyhtymät eli ns. penikkatauti
  • limapussitulehdukset kantapään, polven ja lonkan alueilla
  • tietyt hermojen pinteestä johtuvat kivut
  • lannerangan kipu, jonka taustalla on selkeä alaraajojen pituusero jne.

Ihmisen jalat eroavat toisistaan yhtä paljon kuin peukalosta otetut sormen jäljet. Kenkiin sopivat, jalkaa optimaalisesti ohjaavat ja käytössä kuitenkin hyvältä tuntuvat tukipohjalliset voidaan valmistaa huomioimalla jalkojen yksilölliset variaatiot. Asiakkaan jaloista otetaan kipsimuotit, näistä valmistetaan kipsimallit ja malleihin tehdään tarvittavat hionnat. Kyseinen kipsivalos toimii puolestaan tukipohjallisen mallina. Tukipohjallisen runko valmistetaan erilaisista Luna-levyistä liimaamalla ja lämmön avulla muotoilemalla. Runko-osaan voidaan haluttaessa kiinnittää erilaisia lisäosia, kuten pelotteja tai kiilauksia. Pintamateriaalina käytetään tavallisesti Cambrelle-kangasta, mutta tarpeen mukaan se voi olla nahkaa tai pehmeätä Lunairflex-pinnoitetta.