Tanssijan
lihastasapainokartoitus


Tanssija kuormittaa selkää kaikissa ääriasennoissa – esim. baletissa maksimaalisessa taaksetaivuksessa arabesque-liikkeissä, nykytanssissa eteenpäin pyöristettynä rullauksissa ja show-tanssissa sivutaivuksissa.Tanssilajista riippuen alaraajoja kuormitetaan lonkkien kaikilla kiertokulmilla – baletissa maksimaalisessa aukikierrossa ja nykytanssissa hyödyntäen koko sisäkierto. Nilkat ja jalkaterät joutuvat tanssijalla suurien liikeratahaasteiden eteen, polvista puhumattakaan – baletissa työskennellään varpailla ja katutanssilajeissa pudottaudutaan polville suoraan hypystä. Kaikkien kehonosien liikkeet tulee olla samalla kuitenkin hyvin hallituja, jotta tanssin esteettiset vaatimukset voivat täyttyä.

Tanssijan lihastasapainokartoitus on fysioterapeutin tekemä alkukartoitus, jossa selvitetään tanssivan asiakkaan lajin kannalta keskeiset nivelten aktiiviset ja passiiviset liikelaajuudet ja mahdolliset lihaskireydet. Lisäksi tutkitaan vartalon ja raajojen tärkeiden tukilihasten voimatasapaino. Lihastasapainokartoituksessa keskitytään testiliikkeiden laadullisen toteutuksen arviointiin. Asiakkaan kanssa erikseen sovittaessa kartoituksessa voidaan käyttää apuna  videoanalyysiä, joka on taltioitu tanssin tekniikkatunnilta tai näytöksestä.

Kartoitus kestää tavallisesti 60 minuuttia ja siitä saa kirjallisen palautteen. Raportti antaa tärkeää tietoa fysioterapeutille, tanssijalle ja tanssinopettajalle siitä, mitkä ovat henkilön fyysiset vahvuudet ja puutteet. Lihastasapainokartoituksen pohjalta tanssijalle voidaan erillisellä käynnillä laatia henkilökohtainen harjoitteluohjelma ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Tanssijan lihastasapainokartoitus auttaa vähentämään rasitusvammojen ja tapaturmaisten vammojen kehittymistä. Tämän johdosta tanssijan harjoittelumäärää ja intesiteettiä voi kasvattaa ja kehittyminen tanssijana nopeutuu. Nuorilla tanssijoilla kartoitus suositellaan uusittavaksi 0,5-2 vuoden välein ja aikuisilla tarpeen mukaan.